dfimi.blogg.se

Om gruppträning, personlig träning, mat och livet. Om att dansa, lyssna på musik, leva och älska. Om inspiration och drömmar. Svett och tårar. Rörelse och glädje.

Träning som är funktionell?

Publicerad 2014-01-17 14:56:00 i Allmänt

Det talas till höger och vänster om funktionell träning idag. Visserligen en välkommen trend enligt mig. 2014 tror jag kommer vara året då vi går (ännu mer) mot att träna för att vara starka, friska och hålla länge, snarare än för att vara smala, starka och snygga. 
 
Varför tränar du? Vilka är dina mål? Detta är några av de viktigaste frågorna vi Personliga tränare ställer till våra potentiella kunder. Men var och en borde veta svaret på dessa frågor innan de sätter foten i gymmet, eller i löpspåret. Om det så är för att ha roligt, för att få en stund för mig själv, för att må bra, eller för att bygga en snygg kropp till beach 2014 så behöver du veta det för att välja din träning. Du behöver verkligen inte ha prestationsbaserade mål, långt ifrån. Mål är mål, små som stora.
 
Trenden går i vilket fall mot mer funktionell träning. Ett begrepp som används lite slarvigt idag. Och det räcker i princip med att slänga in ordet funktionell i en klassbeskrivning för att locka dit folk idag. Men vad är egentligen funktionell träning?

Vad är funktionell träning för dig?
 
För mig innebär funktionell träning att man tränar den typ av övningar som ger en funktionell kropp, utifrån vad man gör i vardagslivet, utför som idrottare eller ägnar sig åt på sin fritid. Olika träning kan alltså vara funktionell för olika personer. Ju mer jag lär mig och funderar över det här med funktionell träning desto tydligare blir det att vi sällan tränar funktionellt, även när vi tror att vi gör det. Det finns vissa punkter som bör vara uppfyllda för att träning ska vara funktionell, enligt mig. Första vilkoret för att träning ska vara funktionell (för de flesta) är att vi aktiverar flera muskelgrupper samtidigt. För hur ofta behöver vi egentligen vara starka i en enda muskel åt gången i vardagslivet? Snarare behöver vi lära musklerna att samarbeta på bästa sätt. Nästa vilkor är att träningen ställer krav på eller förbättrar kroppskontroll, stabilitet och hållning. Sist men inte minst bör träningen stärka muskulatur som just du behöver vara stark i beroende på hur ditt liv ser ut.
 
Det går alltså inte att säga att en viss övning inte är funktionell träning. Allt beror på syftet med övningen. Men något att ta med sig ut i gymmet eller för oss instruktörer in i gruppträningssalarna är att fundera på varför du väljer just den här övningen! Finns det kanske någon annan övning som är mer funktionell? Så länge du vet syftet med en övning är den inte fel.
 
 
Rörigt? Låt mig förklara med ett exempel...
 
När det kommer till core-träning (träning av kärnan, framförallt bålens muskulatur) får jag ofta höra kommentarer som "det är för lätt, det känns inte!" och jag kastar alltid in några crunch och plankan för att göra dessa röster nöjda. För ibland är syftet med en övning helt enkelt att deltagarna/kunden ska få känna att den verkligen har gjort något. Och det har vi lärt oss är när det bränner ordentligt i muskeln. Och så länge jag vet syftet...
 
Men ta en crunch som exempel. En övning där vi använder (ofta felaktigt endast den yttre raka) magmuskulaturen för att böja överkroppen framåt från en ryggliggande position. Vi har ett rörelseutslag på max någon decimeter innan vi dessutom börjar ta i med annan muskulatur än magen, bland annat höftböjare, speciellt om vi reser oss ända upp till en situps. Det är en bra övning för att träna den ytliga raka magmuskeln, men hur ofta behöver vi vara starka i den muskeln? Muskelns funktion är att böja överkroppen framåt. Är det något vi gör ofta? Är det en rörelse som kräver mycket kraft av oss? Vore det inte istället bättre att lägga tiden på att bygga upp den inre, djupa bukmuskulaturen? Korsettmuskulaturen vars funktion är att stärka hållningen, skydda ryggraden och hålla ihop bålen? För de allra flesta finns alltså andra övningar som vore mer funktionella än en crunch. 
 
 
 
Inte koll på skillnaden mellan din ytliga och djupa bålmuskulatur? Ta hjälp av en personlig tränare eller träningscoach som kan hjälpa dig att träna funktionellt.
 
 

Nästa gång du utför en övning på gymmet, fundera på varför du gör den!
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Fia Rolke

Vecka 31-32 tar ByFia semester! Höstens klasschema kommer inom kort!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela